Dnes najdete v supermarketech většinou kvalitní druhy rýže, které jsou vhodné pro přípravu běžných jídel. Přesto můžete narazit na rýži, která se zdá být méně kvalitní než ostatní produkty tohoto typu. Jaká je nejhorší rýže ze supermarketu?
Jak poznat nejhorší rýži
Označení „nejhorší rýže“ je subjektivní a závisí na osobních preferencích každého konzumenta. Nicméně i tak můžeme upozornit na několik vlastností, které má nejhorší rýže společné
- Prošla více zpracováním: U zpracování rýže došlo k nadměrnému broušení, které způsobuje nižší nutriční hodnotu potraviny, jelikož odstraněním vnějších vrstev rýže byla potravina zbavena vlákniny a dalších živin. Takovou rýži poznáte podle jejího bílého zabarvení.
- Má slabou vůni: Kvalitnější rýže jsou známé pro své výrazné aroma. Rýže nižší kvality může mít tuto charakteristickou vůni slabší, nebo ji postrádat úplně.
- Je znečištěná: V některých rýžích můžete najít nečistoty, které jsou způsobeny nedostatečným zpracováním suroviny nebo špatnou kontrolou kvality výrobku. Vidíte-li, že se v obsahu balení nachází něco, co by tam podle vás nemělo být, poohlédněte se jinde.
Jak vybrat kvalitní rýži
Už víte, jaká je nejhorší rýže ze supermarketu. Jak ale vybrat potravinu, která by odpovídala své ceně?
- Kupujte celozrnnou rýži: Tento typ rýže má hnědou barvu a obsahuje maximum vlákniny a živin ve srovnání s bílou rýží. Rýže je hnědá, protože z ní nebyly při zpracování odstraněny vnější slupky.
- Zajímejte se o původ potraviny: Rýže z určitých zemí je jednoduše kvalitnější než odjinud. Při nákupu se zaměřte na to, odkud rýže pochází. Nejlépe hodnocené jsou rýže z Thajska (thajská jasmínová rýže), Indie (basmati rýže), Japonska (sushi rýže), Pakistánu (basmati rýže) a Vietnamu (jasmínová rýže).
- Věnujte pozornost balení: Než rýži koupíte, pozorně si prohlédněte její obal. Je v pořádku? Není poškozený, natržený nebo špinavý? Vybírejte také obaly, které jsou průhledné a můžete si tak rýži prohlédnout.
- Přečtěte si pozorně popis na obalu: Na některých obalech najdete nápis „parboiled“ neboli „předvařené“. Taková úprava rýže může výrazně ovlivnit její texturu i chuť.