Další

Velký úklid po létě: Na co nesmíte zapomenout?

Velký úklid po létě: Na co nesmíte zapomenout?

Úklid na konci léta je ideální příležitostí, jak si doma opět nastolit pořádek. Je stále hezké počasí, díky čemuž nám nechybí energie na větší úklidové akce. Na podzim už nemusí být tolik příležitostí, a to obzvláště pokud máte doma školáka. Jak zajistit perfektní pořádek, který vydrží co nejdéle? Sestavili jsme pro vás stručného průvodce generální úklidem celého bytu.

Úklid pečlivě naplánujte

Představa úklidu celého bytu či domu může vypadat hrozivě. Nejprve si proto udělejte detailní průzkum všech místností a prostor, ať odhalíte i skrytý nepořádek. Následně si vytvořte seznam činností a rozplánujte si je do více dnů podle jednotlivých místností. Není přece nutné se strhat hned první den. Napište si také nákupní seznam pro úklid, abyste doplnila zásobu potřebných čistících prostředků.

Plánujte a stanovte si své cíle

Zapojte všechny dostupné síly

Nebojte se do úklidu zapojit také děti a manžela. Vždyť většinu nepořádku mají na starost právě vaše ratolesti. Určitě hravě zvládnou vysát podlahy, utřít prach i zamést v garáži. Děti se tak po prázdninách rychleji vrátí do “pracovního” režimu a vy budete mít o pár úkonů méně. Úklidu se snažte věnovat každý pracovní den, abyste nevypadla z rytmu. Víkend si nechce na odpočinek. 

Udržte si systém a motivaci

Při úklidu postupujte podle jednotlivých místností, ať si při práci zachováte systém. Přes léto se v domácnosti vždy nahromadí spoustu harampádí. Buďte nemilosrdná a nepotřebné věci prodejte, darujte nebo klidně vyhoďte. Do činností pravidelně zapojujte i zbytek domácnosti. Berte úklid jako zábavu, nikoliv jako svou povinnost, a za splněné “úkoly” se odměňte. Myslete na to, jak krásně se budete vy i vaši blízcí cítit v uklizeném prostředí. 

Nezapomeňte na tyto kroky

Některá místa se při běžném úklidu opomíjejí. Vám se to ale nyní nestane. Víte totiž, že je nutné také:

  1. Probrat potraviny ve spíži a lednici a poličky důsledně vytřít.
  2. Vyčistit elektrickou troubu, mikrovlnku a filtry z digestoře.
  3. Vytřít všechny poličky a zásuvky v kuchyňské lince.
  4. Vyčistit všechny odpady.
  5. Utřít prach a vysát i na hůře přístupných místech (na skříních, za nábytkem).
  6. Otřít dveře, kliky a dvířka od nábytku.
  7. Vysát matrace a prostor pod postelí, vyprat potahy matrací nebo matracové chrániče.
  8. Vyprat deky a polštáře.
  9. Vytepovat koberce, sedací soupravu,…
  10. Otřít žaluzie, umýt okna a vyprat záclony.