Další

Zaschlá špína v koberci: Tento způsob ji zaručené odstraní

Zaschlá špína v koberci: Tento způsob ji zaručené odstraní

Úklid domácnosti patří mezi nepříliš oblíbené ale pravidelné činnosti, které je potřeba vykonávat co nejčastěji, aby příbytek zůstával dostatečně čistí a zdravý. Způsob, jakým se úklidu přistupuje, obvykle závisí na vybavení a stavebním řešení domácnosti – čistota podlah je pak závislá především na jejich krytinách.

Asi nejnáročnější na čištění jsou koberce, které jsou sice velmi funkční s ohledem na jejich tepelně izolační vlastnosti, zároveň však mají tendence mnoho nečistot zachytávat a tvořit tak příhodné prostředí pro rozmnožování mikroorganismů či roztočů apod. Pravidelné čištění či vysávání koberce je tak nezbytné a mělo by být doplňováno okamžitým odstraňováním skvrn a větší špíny, kterých se po zaschnutí budete zbavovat velmi obtížně. I s nimi si ale dokážete poradit.

Co používat na zaschlou špínu na koberci

Volba vhodné metody čištění zaschlé špíny na koberci závisí nejen na vaší preferenci, ale také na jejím charakteru. Chcete-li se zbavit skvrn nebo špíny, jež vznikla výraznějším používáním, můžete se spolehnout na domácí metody čistění (suchým nebo mokrým procesem). Je-li koberec výrazně znečištěn, je často lepší se obrátit na profesionály v oboru.

Odstraňování špíny z koberce suchým procesem

Přípravky pro suché čištění mají podobu prášku, který se na koberec v předepsaném množství rozsype a nechá působit. Před aplikací práškového čistidla je nutné koberec vždy důkladně vysát, po skončení doby jeho působení se koberec znovu vysává. Při výrazném znečištění je možné proces čištění suchým procesem několikrát opakovat.

Odstraňování špíny z koberce mokrým procesem

Na znatelnější znečištění koberce je vhodné používat mokrý proces, přecházet byste na něj měli obecně až v případě, že jste suchou metodou nedosáhli potřebného efektu. Stejně jako suchý proces i ten mokrý je možné aplikovat lokálně nebo na celý koberec. K mokrému procesu se využívají prostředky, které vytváří pěnu a dle návodu se nanáší na celý koberec nebo postižené místo. Před i po aplikaci je vhodné koberec důkladně vysát, opakovaná aplikace je možná až po vyschnutí.

Profesionální hloubkové čištění

Chcete-li vyčistit až renovovat opravdu zašlý koberec, domácí prostředky vám pravděpodobně nebudou stačit. V tomto případě je již vhodné se obrátit na profesionály, kteří provedou hloubkové čištění účinnými prostředky jak s ohledem na chemické složení, tak za použití speciálního nářadí.