Další

Jak omezit letní pocení u starších žen: Vyzkoušejte tyto tipy

Jak omezit letní pocení u starších žen: Vyzkoušejte tyto tipy

Pocení sice představuje potřebný a důležitý termoregulační proces, který tělu pomáhá udržovat stabilní teplotu, nadměrné pocení však bývá většinou velice nepříjemné. Pot se tvoří v malém množství, i když jsme v klidu a během normální teploty. Jakmile se teplota zvýší, organismus se zahřívá a potní žlázy zvyšují svoji aktivitu. U starších žen souvisí nadměrné pocení i s hormonální nerovnováhou. Jak tedy bojovat proti nadměrnému pocení?

Vhodné oblečení

Ideální volbou je oblečení volnějších střihů, vyrobené z přírodních materiálů. Ty pomáhají pokožce lépe dýchat. Vybírejte si kousky, které jsou ušité z bavlny či BIO bavlny, bambusu, hedvábí, lnu nebo tencelu (vyrábí se z vláken eukalyptu). Materiály, které nejsou prodyšné, pocení ještě více zhoršují. Vyvarujte se syntetice. Vhodné nejsou ani kousky oblečení, které jsou těsné a přiléhavé. Ty pokožku ještě více zahřívají a podporují nadměrné pocení. Pořiďte si do svého šatníku volnější kalhoty, halenky nebo maxišaty.

Také potraviny mají vliv na nadměrné pocení

Některé druhy pokrmů, potravin či pochutin podporují nadměrné pocení. A které to jsou? Ostře kořeněná jídla, pokrmy pálivé nebo potraviny více aromatické. Některé potraviny mohou ovlivnit intenzitu zápachu potu. Mezi takové patří červené druhy masa, některé druhy zeleniny – brukvovitá, cibule či česnek. Negativní vliv má i vyšší konzumace kávy, kofeinových nápojů nebo alkoholu. Nadměrné návaly horka vyvolává i těžký žaludek – pokud se pravidelně přejídáte.

Naopak byste do jídelníčku měli zařadit potraviny ochlazující. Rozhodně to však nejsou pouze studené nápoje. Mezi takové patří ovoce (jablka, melouny, jahody, hroznové víno, limetky, hrušky nebo maliny), zelenina (chřest, brambory, cukety, zelí, květák, okurky, saláty, brambory, brokolice nebo dýně), obiloviny (pšenice, oves, těstoviny, quinoa, rýže), luštěniny (fazole, čočka, sója) nebo mléčné produkty (podmáslí, mléko, domácí jogurty).

Jak se vyhnout nezdravým potravinám

Stres a emoce

Možná patříte mezi ty, komu neustále chybí čas, jste zavaleni prací. Také můžete řešit osobní či pracovní problémy. To vše má vliv na vyšší hladinu stresu a rozjitřené emoce. S těmito potížemi se organismus vypořádává, mimo jiné, nadměrným pocením. Je potřeba trochu vysadit a zklidnit svoji neutěšenou životní situaci. Vyzkoušejte nějaké sportovní aktivity nebo třeba meditaci.