Krása a móda

Průměrná velikost nohy ženy v roce 2024: je to ta vaše?

Průměrná velikost nohy ženy v roce 2024: je to ta vaše?

Zamýšlela jste se někdy nad tím, jaká průměrná velikost nohy ženy? Stejně jako máme tendenci porovnávat si s ostatními nosy, rty, stehna, ňadra nebo hýždě, čas od času nás napadne i otázka, zda naše chodidla odpovídají ideálu. Jaká je průměrná velikost ženského chodidla?

Průměrná velikost nohy ženy není stále stejná. Naopak! Stejně jako se zvyšuje průměrná výška populace, roste i velikost lidských chodidel. A je to zcela logické. Ještě na konci 19. století měřili muži podle vojenských záznamů průměrně 167 cm, zatímco v 70. letech minulého století to bylo 177 cm. Od té doby opět došlo k určitému růstu a totéž platí i u žen (neexistují však uspokojivé záznamy). A vyšší výška se odrazila i ve velikosti chodidel.

Průměrná velikost ženské nohy v roce 2024

V současné době je průměrná velikost nohy ženy 39. To byla ještě sto let zpátky velikost, která odpovídala spíš mužské části populace. Od té doby ale lidstvo (zejména v našem moderním světe) poměrně výrazně „poporostlo“, a tím se i zvětšila naše chodidla. Dnešní průměrná velikost 39 odpovídá délce stélky 25,5 cm.

Proč jsem to potřebovala vědět?

K čemu je tedy dobré vědět, jaká je průměrná velikost nohy ženy? Na jednu stranu k ničemu. To, zda spadají vaše chodidla do průměru o vás samotných nic nevypovídá. A není to ani žádný ukazatel vašeho zdraví či krásy.

Na druhou stranu si ale majitelky průměrně velké nohy jistě samy uvědomují, že je skoro zbytečné doufat, že narazí na nějaké božské boty ve své (průměrné) velikosti ve výprodeji. Přesně zapadat do „norem“ totiž s sebou nese i jisté potíže, a to právě v takovéto formě. Pokud jsou vaše nohy průměrně velké, znamená to, že stejné boty jako vy potřebují i kvanta dalších žen. Vaše číslo je horkým zbožím, a proto nezbývá. Jestliže tedy do průměru nezapadáte, neklesejte na mysli, i to má své nesporné výhody!