Krása a módaMóda

Jak vybrat brýle pro starší dámy? Trendy 2023

Jak vybrat brýle pro starší dámy? Trendy 2023

Být starší dámou neznamená vzdát se stylu a elegance. Právě naopak, starší dámy mají oproti mládí jednu velkou výhodu. Vyzařují přirozenou auru sofistikovanosti a šarmu. Pokud tyto své přednosti ještě posílíte módními obroučkami, voila – získáte naprosto perfektní vzhled. Jak ale zvolit vhodné brýle? Možná budete překvapena, jak snadné to je. Stačí, když se inspirujete následujícími tipy.

Účel nošení

Než se vrhnete na výběr barvy a tvaru obrouček, zvažte účel brýlí. Budete je nosit jen na čtení, po celý den (na dálku / bifokální brýle), nebo jako ochranu před sluncem? Ve všech případech si můžete vybírat z mnoha různých stylů, od brýlí bez obrouček až po pevné obroučky.

Barva

Pro starší dámy je výběr barvy naprosto zásadní. Decentní a stylové jsou neutrální tóny jako béžová a černá. Pozor však na modrou, šedou nebo stříbrný kov, které vás mohou udělat starší. Pokud chcete působit mladistvě a zábavně vybírejte spíše jasnější a hřejivější odstíny (hnědá, červená a vínová). Transparentní rámečky nebo bezobroučkové styly se dobře kombinují a jsou nenápadné. 

Materiál

Při výběru materiálů dbejte na to, aby byly brýle lehké, pohodlné a odolné. Kovové obruby sice vypadají stylově, ale jsou těžší než jiné materiály. Naopak velmi lehké jsou bezrámové obruby se skleněnými vlákny. Starším dámám, obzvláště blondýnkám a brunetám, velmi lichotí želvovina.

Tvar obličeje

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru vhodného typ obrouček, je tvar vašeho obličeje. Co to znamená? Existuje více různých tvarů obličeje a každému z nich lichotí jiný styl obrouček, který tvář opticky vyváží.

  • podlouhlý obličej – volte širší oblejší rámečky a ozdobné nebo barevně výrazné stranice
  • čtvercový obličej – oválné a kulaté tvary nebo trendy cat eye styl 
  • kulatý obličej – ostřejší a hranatější tvary, výraznější a tlustší obroučky, polorámové brýle s výraznou horní obroučkou, cat eye
  • oválný obličej – velké masivní rámy nebo naopak jemné kovové rámečky čtvercového nebo kulatého tvaru, cat eye, zdobené stranice
  • srdčitý obličej – mnoho tvarů, např. obroučky širší ve spodní části, čtvercové tvary, oválné brýle, bezrámečkové brýle
  • trojúhelníkový obličej – zaoblené tvary s tenčími obroučkami, bezrámečkové brýle

Rada na závěr

Pokud se ve tvarech obličejů trochu ztrácíte, zkuste sáhnout po oblých tvarech, které sluší většině obličejů. Pro starší dámy bývají velmi lichotivé jemnější obroučky, které nejsou ani příliš velké ani příliš malé.