Krása a módaMóda

Co se nosilo v 80 letech: trendy, které se přenesly do současnosti

Co se nosilo v 80 letech: trendy, které se přenesly do současnosti

Všude slyšíte, že se retro vrací do módy, ale vůbec netušíte, co se tím myslí? Do dnešních trendů se zahrnuje i styl 80. let, které vám nyní přiblížíme.

Oversize móda

Oversize styl se vyznačoval nadměrnou velikostí, které přinášelo do módy dojem volnosti a nedbalosti. Tento trend se projevoval v různých kouscích oblečení, jako jsou saka, svetry, trička, bundy a kabáty. Oversize kousky byly často kombinovány s úzkými kalhotami nebo legínami, čímž vytvářely kontrast a vyvážený vzhled.

Vysoký pas a legíny

Vysoký pas se stal módním střihem pro sukně, šaty a kalhoty. Oblečení s vysokým pasem se obvykle nosilo tak, že pas dosahoval nad boky a zdůrazňoval ženskou siluetu. Tento střih opticky prodlužoval nohy a vytvářel elegantní a ženský vzhled. I legíny se v 80. letech staly módním fenoménem. Tyto úzké elastické kalhoty byly často vyrobené z lesklých materiálů a nosily se v kombinaci s oversize tričky, svetry nebo dlouhými tílky. Legíny přinášely pohodlí a volnost pohybu a byly oblíbené nejen pro sportovní aktivity.

Neonové barvy

Neonové barvy se objevovaly na různých typech oblečení a doplňků, včetně triček, šatů, sukýnek, legín, svetrů, bund, tenisek, tašek a šperků. Tyto výrazné a jasně zbarvené odstíny přidávaly do módy 80. let energii, živost a mladistvost. Lidé často kombinovali neonové barvy do kontrastních a výrazných kombinací. Například růžová trička s oranžovými legínami, zelené šaty s fialovými botami nebo žluté sukně s modrou bundou.

Vzory

  • Pruhy – byly velmi populární a nosily se ve všech směrech – horizontálně, vertikálně i diagonálně. Například široké pruhy ve výrazných barvách byly velmi oblíbené.
  • Geometrické tvary – byly ikonickým prvkem módy 80. let. Trojúhelníky, kosočtverce, kruhy a jiné abstraktní tvary se objevovaly na každém kousku oblečení.
  • Květinové vzory – velké a barevné květy se objevovaly na šatech, sukních, blůzách a šátcích. Květinové vzory dodávaly do módy ženskost a romantiku.

Shrnutí

Móda 80. let se charakterizovala oversize stylem, vysokým pasem, legínami, neonovými barvami a výraznými vzory jako pruhy, geometrické tvary a květiny. Nyní už víte pro jaký kousek oblečení vyrazíte.