Krása a módaMóda

Udržitelná móda: 3 nejdůležitější aspekty

Udržitelná móda: 3 nejdůležitější aspekty

Nevíte, co si koupit? Zkuste sáhnout po kouscích z udržitelné módy. I když tento kus oblečení bude trochu dražší, vydrží vám déle. Níže vám vysvětlíme, proč je vhodná udržitelná móda.   

Co znamená udržitelné móda

Je to přístup k návrhu, výrobě, nákupu a nošení oděvů, které zohledňuje enviromentální a sociální dopady módního průmyslu. Což znamená, že se snaží minimalizovat negativní dopady na životní prostředí a společnost.

Cíl udržitelné módy

Cílem je dlouhodobě dosáhnout udržitelného systému, který bere v úvahu faktory:

  • Ekologické
  • Sociální
  • Ekonomické

Ekologický faktor

Udržitelná móda preferuje použití materiálů s nižším ekologickým dopadem. To může zahrnovat organickou bavlnu, konopí, recyklovaná vlákna, recyklovaný polyester a další ekologicky šetrné alternativy. Tyto materiály mají nižší spotřebu vody a chemikálií, menší emise skleníkových plynů a mohou podporovat udržitelnější výrobní procesy. Klade důraz na menší spotřebu vody během výrobního procesu. To zahrnuje využívání inovativních technologií, jako je recyklace vody, a preferování materiálů, které vyžadují méně vody pro svou výrobu.

Sociální dopad

Dodržuje lidská práva pracovníků v módním průmyslu. Jako je zákaz dětské práce, právo na bezpečné a důstojné pracovní podmínky a spravedlivou mzdu. Též značky sledují původ svých materiálů a zjišťují, kde a za jakých podmínek, byly jejich výrobky vyrobeny. A na závěr podporuje komunitní projekty a umožňuje místním komunitám se zapojit do výroby oděvů. Což podporuje tradiční řemesla a umělecké techniky.

Ekonomická situace

Udržitelná móda hájí spravedlivou ekonomiku, ve které se ocení práce všech zúčastněných aktérů. Zajišťuje spravedlivé a důstojné pracovní podmínky pro pracovníky v módním průmyslu a dodržování pracovních práv. Taktéž mají inovativní a kvalitní design, který je trvanlivý a odolný vůči módním trendům. Místo rychlé spotřeby a neustálého nákupu nových oděvů se zdůrazňuje hodnota a trvanlivost oblečení. Udržitelná móda podporuje místní ekonomiku a komunity.

Fast fashion

Opak udržitelné módy je konvenční móda. Zaměřuje se na rychlé obměny trendů, masovou výrobu a spotřebu levných oděvů bez ohledu na dopady zmíněné výše. Je založena na modelu: vyrobit, použít, vyhodit, což podporuje nadměrnou spotřebu a plýtvání zdroji.