Sezóna letních grilovaček je v plném proudu. Pokud už vás nudí klasika v podobě grilované krkovice nebo kotlety, zkuste některý z našich luxusních receptů.
Grilovaná kuřecí prsa Toronto
Grilovaná kuřecí prsa Toronto jsou extrémně šťavnatá díky použití marinády. Na 4 porce budete potřebovat 4 kuřecí prsa a marinádu, kterou vytvoříte smícháním těchto ingrediencí:
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička sušeného oregána / velká hrst čerstvého
Kuřecí prsa seřízněte na stejně vysoké plátky a na vrchní straně udělejte jemné řezy. Maso osolte, potřete marinádou a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Poté se můžete pustit do grilování.
Grilované vepřové špízy
Jednoduché a přitom skvěle vypadají! To jsou marinované vepřové kostky se zeleninou a kvalitní uzeninou grilované na jehle. Připravte si:
- 400 g vepřového masa
- 200 g kvalitní klobásy
- 2 papriky
- 1 – 2 šalotky
- 100 g anglické slaniny
- žampiony
Kostky masa naložte do směsi oleje, grilovacího koření, česneku a čerstvých bylinek a nechte přes noc odležet v lednici. Na grilovací jehly navlékejte na střídačku nakrájené kousky masa, uzenin a zeleniny. Grilujte pozvolna 20 – 40 minut a průběžně potírejte zbylou marinádou. Podávejte s čerstvým pečivem nebo opečeným bramborem.
Hovězí steak jako od profíka
Hovězí steak je méně častým, avšak velmi chutným masem na grilování. Díky výrazné chuti tohoto kvalitního masa jej stačí dochutit pouze solí a pepřem. Příprava je snadná, ale vyžaduje dodržet několik zásad:
- chlazené maso nechte odstát alespoň 30 minut v pokojové teplotě
- maso nakrájete na výšku 2 – 3 centimetry (nesolte, nekořeňte)
- grilujte zlehka potřené olejem na rozpálené ploše po dobu 3 – 4 minuty z každé strany (pro střední propečení)
- po dopečení maso nechte zakryté pár minut odstát, aby se uvnitř rozprostřely šťávy
- maso osolte a opepřete těsně před konzumací
Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami
Lehkým a vynikajícím letním jídlem je grilovaná ryba. Vyzkoušejte pstruha s citronem a bylinkami. Budete potřebovat:
- 2 ks pstruha
- 2 plátky másla
- 1 citron
- sůl
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
- olivový olej
Opláchnutou a osušenou rybu osolte z obou stran i zevnitř. Břišní dutinu vyplňte máslem, 3 kolečky citronu, pár plátky česneku, 3 snítky rozmarýnu a 2 snítky tymiánu. Rybu opékejte na rozpáleném grilu asi 8 minut z každé strany a průběžně zlehka potírejte olejem. Podávejte například s opečenými bramborami. Dobrou chuť!