Sezóna cuket právě vrcholí, a proto je na místě rozšířit svou sbírku receptů z této úžasné potraviny. Pečená, dušená, grilovaná či dokonce smažená? Dnešní tip na luxusní recept ocení všechny věkové kategorie, a dokonce i notoričtí odmítači bezmasých pokrmů. Vyzkoušejte úžasně křupavé cuketové řízky v sýrovém těstíčku.
Proč vařit z cukety?
Než se vrhneme přímo na recept, vyzdvihneme tři důvody, proč je dobré zařadit cuketu do našeho jídelníčku:
- Cuketa je zdravá. Obsahuje totiž vitamín A, který zlepšuje zrak, a dále vlákninu, která podporuje správnou funkci střev.
- Má univerzální použití. Cuketu můžete přidávat do buchet a muffinů, zapéci v troubě s dalšími ingrediencemi, uvařit z ní polévku, zpracovat jako karbanátky, tatáráček, řízky, noky, cuketové zelí, pomazánku a mnoho dalšího.
- Je vhodná nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, protože není příliš kalorická a udržuje glykémii ve správných hodnotách.
Luxusní cuketové řízky
Na zahrádce vám dozrává tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Nebo si jen chcete zpestřit jídelníček novou surovinou, která je právě k dostání v každém supermarketu? Připravili jsme pro vás chutný recept, který je zároveň snadný a samotná příprava vám nezabere více než 30 minut.
Připravíme si
Na jednu dávku budeme potřebovat:
- mladou cuketu (přerostlé kusy jsou příliš “dřevnaté”)
- 50 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 100 g sýra (např. gouda)
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- lžičku sušené cibule
- olej na smažení
Postupujeme podle receptu
Jednoduchý postup na cuketové řízky zahrnuje následující čtyři kroky:
- Dopředu si omyjeme cuketu, oloupeme a nakrájíme na asi 1 – 1,5 cm široké plátky. Pokud máme k dispozici čerstvou mladou zeleninu, loupání slupky není nutné. Cuketové plátky osolíme z obou stran a necháme je minimálně 20 minut vypotit.
- Mezitím si najemno nakrájíme sýr. Do sýru rozklepneme vajíčka, přidáme sůl, pepř, cibuli a vše důkladně promícháme. Pripravíme si misku se směsí mouky a strouhanky.
- Orosené plátky cukety osušíme utěrkou a jemně osolíme. Cuketu obalíme nejprve v sýrovo-vaječné směsi a poté ve strouhance s moukou. Celý proces opakujeme ještě jednou.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a obalenou cuketu smažíme do zlatova z obou stran. Usmažené plátky pokládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
Inspirace pro servírování
Cuketové řízky si můžete vychutnat bez přílohy, nebo k nim uvařit brambory. Brambory pouze osolíme a posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. K řízkům se skvěle hodí také rajčatový salát. Dobrou chuť!