Grilovačky patří k nejoblíbenější letní zábavě. Spolu s rodinou nebo přáteli si můžete vychutnat různé druhy pečeného masa, ryb, zeleniny či dokonce ovoce. Čím tyto suroviny ochutit, abychom jim dodali plnou a výraznou chuť?
Hotové směsi
Nejjednodušším způsobem je pořízení hotové grilovací směsi, kterou tvoří z velké části sůl a dále koření jako paprika, česnek, cibule, pepř, chilli, petrželka apod. Nejjednodušší možnost však někdy nebývá ta nejlepší. Hotové směsi totiž mohou obsahovat i více než 50 % soli, dochucovací látky jako například glutamát sodný nebo cukr, který funguje jako levné plnidlo a na grilu dodává masu hnědší barvu.
Výroba domácí směsi
Lepší a dokonce i levnější variantou je si zakoupit jednodruhové koření a to si namíchat podle vlastní chuti. Jaké koření pořídit a jak jej namíchat?
Základ
Základem většiny grilovacích směsí je pepř, sladká a pálivá paprika (chilli), sušený česnek, nové koření a drcený kmín (může být i římský).
Další přísady
Dále je možné přidat také zázvor, sušenou cibuli, drcené hořčičné semínko, a sušené bylinky jako je rozmarýn, tymián, majoránka, oregano (neboli dobromysl), šalvěj či estragon.
Chuť exotiky
Pokud byste chtěli, aby maso mělo netradiční exotický nádech, vybírejte koření jako muškátový oříšek, kardamon a koriandr.
Postup
Grilovací koření si můžete namíchat dopředu a uskladnit v uzavíratelné dóze na celou grilovací sezónu. Směs připravujte bez soli. Maso je totiž nejlepší osolit po jeho dopečení. Sůl totiž maso vysouší a navíc má tendenci se připalovat.
Základní grilovací směs na kuřecí či vepřové maso namíchejte v poměru:
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička tymiánu nebo oregana
- 0,5 lžičky sušené cibule
- 0,5 lžičky zázvoru
- 0,5 lžičky drceného hořčičného semínka
Aby bylo koření voňavější, prohřejte jej těsně před použitím na suché rozpálené pánvičce.
Čerstvé bylinky
Daleko výraznější chuť než sušené bylinky poskytne čerstvá varianta – nasekaný tymián, oregano, bazalka, šalvěj či rozmarýn. Směs čerstvých bylinek spolu s dalším kořením můžete smíchat s olejem a maso do něj naložit, nebo jej směsí potřít. Maso poté nechte několik hodin odstát v lednici, aby do sebe natáhlo chuť. Před pečením nezapomeňte bylinky z masa setřít, aby se na grilu nepálily.