Recepty

Jaké koření pořídit na letní grilování?

Jaké koření pořídit na letní grilování?

Grilovačky patří k nejoblíbenější letní zábavě. Spolu s rodinou nebo přáteli si můžete vychutnat různé druhy pečeného masa, ryb, zeleniny či dokonce ovoce. Čím tyto suroviny ochutit, abychom jim dodali plnou a výraznou chuť?

Hotové směsi

Nejjednodušším způsobem je pořízení hotové grilovací směsi, kterou tvoří z velké části sůl a dále koření jako paprika, česnek, cibule, pepř, chilli, petrželka apod. Nejjednodušší možnost však někdy nebývá ta nejlepší. Hotové směsi totiž mohou obsahovat i více než 50 % soli, dochucovací látky jako například glutamát sodný nebo cukr, který funguje jako levné plnidlo a na grilu dodává masu hnědší barvu.

Výroba domácí směsi

Lepší a dokonce i levnější variantou je si zakoupit jednodruhové koření a to si namíchat podle vlastní chuti. Jaké koření pořídit a jak jej namíchat?

Základ

Základem většiny grilovacích směsí je pepř, sladká a pálivá paprika (chilli), sušený česnek, nové koření a drcený kmín (může být i římský). 

Další přísady

Dále je možné přidat také zázvorsušenou cibulidrcené hořčičné semínko, a sušené bylinky jako je rozmarýntymiánmajoránkaoregano (neboli dobromysl), šalvěj či estragon.

Chuť exotiky

Pokud byste chtěli, aby maso mělo netradiční exotický nádech, vybírejte koření jako muškátový oříšekkardamon koriandr.

Postup

Grilovací koření si můžete namíchat dopředu a uskladnit v uzavíratelné dóze na celou grilovací sezónu. Směs připravujte bez soli. Maso je totiž nejlepší osolit po jeho dopečení. Sůl totiž maso vysouší a navíc má tendenci se připalovat.

Základní grilovací směs na kuřecí či vepřové maso namíchejte v poměru:

  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička tymiánu nebo oregana
  • 0,5 lžičky sušené cibule
  • 0,5 lžičky zázvoru
  • 0,5 lžičky drceného hořčičného semínka

Aby bylo koření voňavější, prohřejte jej těsně před použitím na suché rozpálené pánvičce.

Čerstvé bylinky

Daleko výraznější chuť než sušené bylinky poskytne čerstvá varianta – nasekaný tymián, oreganobazalka, šalvěj či rozmarýn. Směs čerstvých bylinek spolu s dalším kořením můžete smíchat s olejem a maso do něj naložit, nebo jej směsí potřít. Maso poté nechte několik hodin odstát v lednici, aby do sebe natáhlo chuť. Před pečením nezapomeňte bylinky z masa setřít, aby se na grilu nepálily.