Chystáte se na dovolenou na chatu nebo třeba do kempu? Pak určitě budete grilovat. Které koření je ideální na grilování a rozhodně by nemělo chybět ve vaší dovolenkové výbavě? Každý druh masa, ale zelenina však vyžadují jiné druhy koření. Přinášíme vám inspiraci.
Koření vhodné pro maso
Pokud budete grilovat kuřecí maso, rozhodně byste měli použít mletou červenou papriku. Na samotná kuřecí křidýlka můžete přidat trochu chilli, které jim dodá na pikantní chuti. Pro grilování kuřecího masa se také hodí medvědí česnek nebo kurkuma. Tyto dva druhy nabízejí jak příjemnou chuť, tak i dodají nezaměnitelné aroma.
Chystáte-li se grilovat steaky, tak pro ně jsou ideální volbou různé druhy pepřů a to nejen černý, ale i zelený nebo barevný. Nezapomínejte ani na sůl. Můžete použít sůl klasickou nebo uzenou.
Budete-li připravovat marinády, k nim by rozhodně neměly chybět bylinky – rozmarýn, tymián, bazalka nebo medvědí česnek.
Koření vhodné pro rybí maso
Tady si svoje místo nachází estragon, fenykl, tymián nebo bobkový list. Chybu neuděláte ani s koprem, rozmarýnem nebo šalvějí. Rybí marinádu pak doplníte koriandrem nebo kokosovým mlékem.
Koření vhodné pro zeleninu
Grilovat nemusíte pouze maso. Skvělou volbou jsou i různé druhy zeleniny – paprika, rajče, cuketa, lilek, kukuřice nebo cibule. Pro zeleninu jsou ideální volbou papriky, oregano, rozmarýn, bazalka, kmín nebo česnek.
Namíchejte si vlastní směsi
Ideální jsou různé druhy čerstvých bylinek. Nejčastěji se jedná o rozmarýn nebo tymián. Postačí maso osolit, naložit do rostlinného oleje a čerstvé bylinky k němu přidat. Maso krásně provoní a dokonale vynikne jeho chuť. Než dáte maso na gril, bylinky odstraňte.
Grilovací mix – smíchejte 1 lžičku namletého nového koření, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku cukru, 1/2 lžičky šalvěje, 1/2 lžičky tymiánu, špetku mletého muškátového oříšku, špetku kajenského pepře a šťávu z poloviny limetky. Směs je vhodná pro kuřecí maso a ryby.
BBQ směs – je štiplavá a lehce pikantní. Potřebujete 1/2 lžíce mletého pepře, 1/2 lžíce chilli, 1/2 lžíce sušeného česneku, 1/2 lžíce mleté papriky, 1 lžičku třtinového cukru a špetku kajenského pepře. Směs můžete použít jak na kuřecí maso, tak i maso hovězí nebo vepřové.