Krása a módaMóda

3 Nejhorší pletené svetry, kterým se obloukem vyhněte. Nosíte je?

3 Nejhorší pletené svetry, kterým se obloukem vyhněte. Nosíte je?

Podzimní a zimní období je ideální dobou pro nošení svetrů různých barev a střihů, ale i materiálů. Velmi oblíbené jsou v chladnějších podmínkách svetry pletené, které poskytují poměrně dobrou ochranu proti chladu právě díky způsobu propletení vláken. I v této oblasti módy však dochází k neustálému pohybu trendů a to, co bylo moderní v minulé sezóně, dnes již nemusí být považováno na vhodné. Proto je dobré se i při výběru pleteného svetru zaměřit na takový, který odpovídá současným módním preferencím.

Jakým svetrům se letos rozhodně vyhnout

Minulé podzimní a zimní sezóně dominovaly především nadměrné velikosti, aktuálně je však tento trend potlačován více lichotivými střihy. Zároveň letošní móda přeje konzervativnějším ženským stylům a střízlivým přírodním barvám (jimž dominuje klasická červená či černá a bílá). Ani soulad s aktuální barevnou paletou však nemusí být vždy sázkou na jistotu. Zde jsou nejhorší pletené svetry, které letos můžete obléknout.

Nadměrné velikosti a střihy

Ačkoliv jsou velmi pohodlné a určitě se v nich budete cítit příjemně, nadměrné velikosti nejsou v současné době vhodným řešením a svetry v oversized verzi raději nechte doma. Pokud je přece jen chcete nosit, vybírejte spíše světlejší barevné odstíny a drobnější vzory (bez asymetrického prvku). Nejhorší variantou je pletený svetr v nadměrné velikosti v černé barvě nebo s velmi výrazným vzorem, který sice má relativně zeštíhlující efekt, ale také vám přidá několik let.

Odhalená ramena

Ležérní styl svetrů s odhalenými rameny, ať už se jedná o verzi s širokým dekoltem nebo s prostřihy na ramenou, již není módní a nejspíše nebude ani v dalších letech. Pokud takový svetr vlastníte, nechte jej ve skříni a počkejte si, až se tento trend zase vrátí, v současné době s ním parádu neuděláte.

Krátké střihy na zapínání

Krátké pletené kardigany sice budí dojem lehkého doplňku, jejich efekt však bývá s ohledem na módní vzhled spíše kontraproduktivní. Chcete-li nosit kardigany, vybírejte spíše delší varianty ze silné příze, malé svetříky jednak neplní potřebný požadavek na ochranu proti chladu, jednak vám přidají na věku. Stejné pravidlo platí také pro svetry s tříčtvrtečními rukávy.