Krása a módaMóda

Jaké silonky k černým šatům: zvolte správně

Jaké silonky k černým šatům: zvolte správně

Černé šaty jsou považovány za klasiku, která se hodí prakticky pro jakoukoliv příležitost. Jejich nošení se ovšem řídí vlastními pravidly (jednak proto, že černá je typicky smuteční barva, jednak kvůli veliké variabilitě délek a střihů), a s tím souvisí také vhodné doplňky a obuv. Pokud se chystáte na nějakou významnější událost a máte v plánu si obléknout černé šaty, určitě budete také přemýšlet, jaké silonky k nim zvolit. V dnešní době je možností nepřeberné množství – silonky nebo punčocháče se vyrábí vedle běžné černé a tělové v celé paletě barev a vzorů. Jak tedy zvolit ty správné?

Kritéria výběru vhodných silonek

Barva a provedení silonek (zahrnující také jejich tloušťku, lesk či vzorování) by se mělo odvíjet od celkového vzhledu, který chcete dosáhnout. Pokud se chystáte obléct černé šaty s černými lodičkami, tmavě černé silonky jsou často považovány za faux pas, nemusí tomu tak však být vždy. Pojďme se podívat, kdy jsou černé silonky vhodné, a kdy raději zvolit veselé barvy nebo tělovou.

Tělové silonky k černým šatům

Silonky barvy pleti jsou vhodné prakticky pro každou příležitost, jelikož vypadají přirozeně a v podstatě jen přidávají další vrstvu, abyste se cítily pohodlně. Pokud se rozhodnete k jakýmkoliv černým šatům pro tuto variantu, můžete si být jistá, že neuděláte chybu, zvláště jedná-li se o krátké pouzdrové šaty nebo minišaty, ke kterým si chcete obout tmavé boty. U tělových silonek však velmi záleží na odstínu, který by se neměl příliš lišit od toho vašeho. Cílem tělových silonek je dosáhnout maximální přirozenost, dávejte tedy pozor na odstín, volte spíše matnou verzi a nevybírejte příliš tlustý materiál.

Černé silonky k černým šatům

Ačkoliv se může zdát, že obléct si černé silonky k černým šatům není příliš vhodné, v některých případech je opak pravdou. Pokud nejsou šaty příliš přiléhavé a dlouhé, nebo obsahují-li také prvky jiných barev či vzory, můžete si k nim klidně obléct i černé silonky. Ty jsou velmi vhodné také na zvláštní příležitosti a zpravidla se vyžadují ke koktejlovým šatům nebo černé plesové róbě. Vzorované černé silonky se pak hodí spíše k šatům jiných výrazných barev, k černým šatům pro běžné nošení můžete obléct barevné vzory.

Silonky jiných odstínů

Silonky jiných barev se k černým šatům oblékají pouze v případě, že se jedná o oblečení, které není pro zvláštní příležitosti nebo formální události. Na běžné pracovní aktivity nebo při trávení volného času si k černým šatům můžete obléct třeba šedé nebo vínové silonky, ale také punčochy různých výrazných barev. V tomto případě to, že silonky či punčochy barvou přebijí šaty nevadí.