Letní domácí sirupy jsou velmi jednoduché na na výrobu a není k nim potřeba ani žádných speciálních ingrediencí. Jejich příprava je velmi jednoduchá a poslouží vám na výrobu lahodných domácích osvěžení.
Sirupy z bezového květu
Recept č. 1 – příprava za studena
Suroviny pro přípravu na 25 květů černého bezu:
- 2 litry vychladlé převařené vody
- 2 kg cukru krupice
- 25 g kyseliny citronové
Postup přípravy:
Opatrně omyjte květy černého bezu, zbavte je stonků a vložte do velké sklenice. Přisypte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte 48 hodin louhovat. Následně přeceďte přes plátýnko a přidejte kyselinu citronovou. Sirup skladujte v chladnu.
Recept č. 2 – příprava za tepla
Suroviny pro přípravu na 40 květů černého bezu:
- 3 citrony
- 80 g kyseliny citronové
- 2,5 – 3 litry převařené vody
- 2 kg cukru krupice
Postup přípravy:
Opatrně omyjte květy černého bezu. Vodu převařte, vsypte do ní kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Do směsi přidejte květy černého bezu zbavené stopky a na kolečka nakrájené citrony. Překryjte utěrkou a nechte louhovat 24 hodin. Následně přelijte přes plátýnko do hrnce, vsypte cukr a přiveďte k varu. Ještě horkou tekutinu vlijte do lahví, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu.
Mátový sirup
Suroviny pro přípravu na 70 g čerstvých mátových listů:
- 0,5 litrů vody
- šťáva z jednoho citronu
- 0,5 kg cukru
Postup přípravy:
Smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu. Následně vsypte mátové lístky a krátce povařte. Přiklopte a nechte louhovat 2-3 hodiny. Přelijte přes plátýnko, přiveďte až téměř k bodu varu, přidejte citronovou šťávu a ještě teplé vlijte do lahve. Řádně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu.
Levandulový sirup
Suroviny pro přípravu na hrst levandule květ i s natí:
- 1 litr horké vody
- 1 kg cukru krupice
- 1 citron
- 3 lžičky kyseliny citronové
Postup přípravy:
Levanduli opatrně opláchněte, nastříhejte na kousky a vsypte do hrnce s horkou vodou. Přidejte citron pokrájený na kolečka a kyselinu citronovou. Dobře promíchejte a nechte 24 hodin louhovat. Přelijte přes plátýnko, přidejte cukr a mírně zahřejte. Sirup vlijte do lahve. Uchovávejte v chladnu.