Recepty

Letní domáci sirupy: Recepty na jednoduchou přípravu

Letní domáci sirupy: Recepty na jednoduchou přípravu

Letní domácí sirupy jsou velmi jednoduché na na výrobu a není k nim potřeba ani žádných speciálních ingrediencí. Jejich příprava je velmi jednoduchá a poslouží vám na výrobu lahodných domácích osvěžení.

Sirupy z bezového květu

Recept č. 1 – příprava za studena

Suroviny pro přípravu na 25 květů černého bezu:

  • 2 litry vychladlé převařené vody
  • 2 kg cukru krupice
  • 25 g kyseliny citronové

Postup přípravy:

Opatrně omyjte květy černého bezu, zbavte je stonků a vložte do velké sklenice. Přisypte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte 48 hodin louhovat. Následně přeceďte přes plátýnko a přidejte kyselinu citronovou. Sirup skladujte v chladnu.

Recept č. 2 – příprava za tepla

Suroviny pro přípravu na 40 květů černého bezu:

  • 3 citrony
  • 80 g kyseliny citronové
  • 2,5 – 3 litry převařené vody
  • 2 kg cukru krupice

Postup přípravy:

Opatrně omyjte květy černého bezu. Vodu převařte, vsypte do ní kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Do směsi přidejte květy černého bezu zbavené stopky a na kolečka nakrájené citrony. Překryjte utěrkou a nechte louhovat 24 hodin. Následně přelijte přes plátýnko do hrnce, vsypte cukr a přiveďte k varu. Ještě horkou tekutinu vlijte do lahví, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu.

Mátový sirup

Suroviny pro přípravu na 70 g čerstvých mátových listů:

  • 0,5 litrů vody
  • šťáva z jednoho citronu
  • 0,5 kg cukru

Postup přípravy:

Smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu. Následně vsypte mátové lístky a krátce povařte. Přiklopte a nechte louhovat 2-3 hodiny. Přelijte přes plátýnko, přiveďte až téměř k bodu varu, přidejte citronovou šťávu a ještě teplé vlijte do lahve. Řádně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu.

Levandulový sirup

Suroviny pro přípravu na hrst levandule květ i s natí:

  • 1 litr horké vody
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 citron
  • 3 lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy:

Levanduli opatrně opláchněte, nastříhejte na kousky a vsypte do hrnce s horkou vodou. Přidejte citron pokrájený na kolečka a kyselinu citronovou. Dobře promíchejte a nechte 24 hodin louhovat. Přelijte přes plátýnko, přidejte cukr a mírně zahřejte. Sirup vlijte do lahve. Uchovávejte v chladnu.