Zdraví

Nezdravá barva v obličeji: 5 varovných odstínů

Nezdravá barva v obličeji: 5 varovných odstínů

Připadáte si jiná? Možná se vám změnila barva v obličeji, což občas naznačuje problémy nebo nedostatečnou péči o pokožku.

Varovné barvy v obličeji

  • Bledý obličej
  • Žloutnutí
  • Modrý až šedý
  • Červený
  • Suchost a olupování

Bledý obličej

Naznačuje nedostatečnou cirkulaci krve, anémii, nízký krevní tlak nebo další zdravotní problémy. Nedostatek červených krvinek, které nesou kyslík, způsobuje bledost. To je důsledkem životního stylu, stravy nebo genetiky. Někdy může být bledost přechodná, například při chladu.

Žloutnutí

Žloutnutí obličeje indikuje problémy spojené s funkcí jater. To zahrnuje žloutenku, což je stav, když játra nesprávně metabolizují bilirubin, což je žlučový pigment. Zvýšená hladina bilirubinu způsobuje, že kůže a oční bělma získají žlutý odstín. Což způsobuje jaterní choroby, jako je hepatitida, cirhóza nebo problémy s žlučovými cestami. Někdy je žloutnutí důsledkem jiných zdravotních stavů, jako jsou problémy s krví nebo dědičné onemocnění.

Modravá až šedivá barva

Tato barva obličeje naznačuje nedostatek kyslíku v krvi. Tento stav je známý jako cyanóza a je důsledkem respiračních problémů, srdečních onemocnění nebo poruchy cirkulace. Nedostatek kyslíku vyvolá to, že krev získává modravý odstín, který je viditelný na rtech, nehtech a kůži. Cyanózu zapříčiňuje i vrozená vada srdce.

Červená barva

Přílišná červenost je způsobena různými faktory, jako jsou alergie, rozšířené cévy, kožní podráždění, návaly horka, sluneční popáleniny nebo zvýšená citlivost na určité potraviny nebo látky. Někdy může být červenost způsobena kožními onemocněními, jako je rosacea. Hormonální změny, jako jsou návaly horka během menopauzy, mohou také způsobit dočasnou červenost.

Suchost a olupování

Zde je důsledkem nedostatečná hydratace, kožní onemocnění nebo vnější vlivy. Suchá pokožka je způsobena nedostatečným pitným režimem, špatnou péčí o pokožku, chladným nebo suchým počasím. Olupování pokožky je známkou odumírání horní vrstvy pokožky, což je způsobeno nadměrným vystavením slunci, dermatitidou, ekzémy nebo reakcí na určité produkty.

Shrnutí

Výše zmiňujeme ty nejvíce varovné barvy v obličeji, které by vás měli vzbudit a zároveň upozornit na to, že vaše zdraví není na dobré cestě. Jedná se o bledý, žlutý, modrý až šedý, červený, suchý nebo loupající se obličej.