Recepty

Luxusní plážová jídla, která musíte vyzkoušet připravit na dovolené

Luxusní plážová jídla, která musíte vyzkoušet připravit na dovolené

Během horkých letních dnů trávíte spoustu času na dovolené na pláži. Jaká jídla s sebou připravit, aby nebyla náročná, ale byla chutná a zasytila? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Těstovinový nebo rýžový salát

Těstoviny nebo rýži nemusíte podávat pouze jako teplé jídlo. Jsou ideální volbou i pro různé druhy studených salátů. Výhodou je, že do nich můžete přidat jakékoli přísady. Mohou to být různé druhy syrové nebo pečené zeleniny, uzený losos, tuňák v rostlinném oleji, grilované maso, šunka, různé druhy sýrů nebo vařená vejce. Máte-li rádi plody moře, pak přidejte třeba krevety. Místo majonézy můžete použít třeba sýr cottage nebo jogurt řeckého typu. Jsou zdravější a daleko výživnější, než majonéza.

Salát z různých druhů čočky

Ani čočku nemusíte servírovat pouze teplou. I ta je ideální výchozí surovinou pro přípravu studených chutných a výživných salátů. Můžete si vybrat jeden druh čočky nebo můžete použít směs různých druhů. Do uvařené a vychladlé čočky můžete přidat další ingredience – čerstvou cibulku, papriky, rajčata a samozřejmě nesmějí chybět čerstvé bylinky. Salát doplníte olivovým olejem a trochou krémového balzamika.

Mini quiche

Tyto slané koláčky lze připravovat s různými náplněmi. Základ představuje šunka, sýr a baby špenát, ale představivosti se meze nekladou. Samozřejmostí jsou různé druhy zeleniny a smetana na vaření. Chcete-li quiche pikantnější chuti, pak pro jejich přípravu použijte třeba klobásu chorizo nebo čabajku a náplň doplňte baby špenátem, sýrem a česnekem. Jako chutnou náplň můžete použít i pečené kuřecí maso s pórkem a sýrem.

Hodláte-li si připravit náplň bez masa, pak vyzkoušejte cibuli a sýr. Skvělou volbou je sýr kozí, který je aromatický. Doplňte jej čerstvými bylinkami – rozmarýnem, tymiánem nebo petrželkou a pochutná si každý.

Sendviče

Sendviče jsou na přípravu velmi snadné a poskytují ideální pokrmy na pláž. Klasiku představuje sendvič se šunkou, sýrem a zeleninou (hlávkový salát, rajče, okurka). Další variantou je tuňák ve vlastní šťávě, vařené vejce a hlávkový salát. To jsou nejčastější náplně, které se pro sendviče používají. Do sendviče však můžete dát třeba grilované kuřecí maso nebo trhané hovězí či vepřové a doplnit jej o nějaký bylinkový dresing a kousky zeleniny.