Během horkých letních dnů trávíte spoustu času na dovolené na pláži. Jaká jídla s sebou připravit, aby nebyla náročná, ale byla chutná a zasytila? Nechte se inspirovat našimi tipy.
Těstovinový nebo rýžový salát
Těstoviny nebo rýži nemusíte podávat pouze jako teplé jídlo. Jsou ideální volbou i pro různé druhy studených salátů. Výhodou je, že do nich můžete přidat jakékoli přísady. Mohou to být různé druhy syrové nebo pečené zeleniny, uzený losos, tuňák v rostlinném oleji, grilované maso, šunka, různé druhy sýrů nebo vařená vejce. Máte-li rádi plody moře, pak přidejte třeba krevety. Místo majonézy můžete použít třeba sýr cottage nebo jogurt řeckého typu. Jsou zdravější a daleko výživnější, než majonéza.
Salát z různých druhů čočky
Ani čočku nemusíte servírovat pouze teplou. I ta je ideální výchozí surovinou pro přípravu studených chutných a výživných salátů. Můžete si vybrat jeden druh čočky nebo můžete použít směs různých druhů. Do uvařené a vychladlé čočky můžete přidat další ingredience – čerstvou cibulku, papriky, rajčata a samozřejmě nesmějí chybět čerstvé bylinky. Salát doplníte olivovým olejem a trochou krémového balzamika.
Mini quiche
Tyto slané koláčky lze připravovat s různými náplněmi. Základ představuje šunka, sýr a baby špenát, ale představivosti se meze nekladou. Samozřejmostí jsou různé druhy zeleniny a smetana na vaření. Chcete-li quiche pikantnější chuti, pak pro jejich přípravu použijte třeba klobásu chorizo nebo čabajku a náplň doplňte baby špenátem, sýrem a česnekem. Jako chutnou náplň můžete použít i pečené kuřecí maso s pórkem a sýrem.
Hodláte-li si připravit náplň bez masa, pak vyzkoušejte cibuli a sýr. Skvělou volbou je sýr kozí, který je aromatický. Doplňte jej čerstvými bylinkami – rozmarýnem, tymiánem nebo petrželkou a pochutná si každý.
Sendviče
Sendviče jsou na přípravu velmi snadné a poskytují ideální pokrmy na pláž. Klasiku představuje sendvič se šunkou, sýrem a zeleninou (hlávkový salát, rajče, okurka). Další variantou je tuňák ve vlastní šťávě, vařené vejce a hlávkový salát. To jsou nejčastější náplně, které se pro sendviče používají. Do sendviče však můžete dát třeba grilované kuřecí maso nebo trhané hovězí či vepřové a doplnit jej o nějaký bylinkový dresing a kousky zeleniny.