Jste přejedeni českou klasickou kuchyní? Pojďte s námi vyzkoušet exotickou kuchyni, díky které budete mít jiný pohled na jídlo. Tajnou ingredienci většinou bývá kokosové mléko, které vyniká nejen vůní, ale i obsahem živin, například:
- vlákniny
- zdravých tuky
Červené kari s kokosem
Na rozehřátý olej přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli. Přidejte nasekané 3 stroužky česneku, 2 lžíce červené kari pasty a minutu osmahněte. Poté přihoďte 500g kuřecího masa, nakrájeného na kousky a opékejte dozlatova. Dále pokračujeme nakrájenou paprikou a mrkví. Směs promíchejte a nechte vařit, dokud zelenina nebude měkká. Přilijte kokosové mléko 400ml, 1 lžíci rybí omáčky a 1 lžíci cukru a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni 10-15 minut dokud maso nebude úplně uvařené.
Thajská zeleninové kari polévka
V hrnci zahřejte olej na střední teplotu, přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a smažte dozlatova. Dodejte 3 stroužky nasekaného česneku a 2 lžíce zeleninové kari pasty. Opět směs minutu nechte smažit a poté vložte cuketu, mrkev, 100g hrášku a bambusových výhonků, houby a červenou papriku, tence nakrájené. Po promíchaní nalijte 400ml kokosového mléka a 500ml zeleninového vývaru. Přiveďte směs k varu a na závěr přidáme 2 lžíce rybí omáčky a lžíci cukru a vaříme na středním plamenu 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
Kokosové krevety
Smíchejte 2 lžíce červené kari pasty, 400ml kokosového mléka, 1 lžíce rybí omáčky a limetkové šťávy, Očistěte a umyjte 500g krevet a osušte papírovým ubrouskem. Osolte, opepřete a na pánvi rozehřejte olej. Poté přidejte krevety a smažte je z obou stran dozlatova cca 2-3 minuty na každé straně. Dále dodáme hotovou směs a vaříme na středním plamenu asi 5 minut, aby se omáčka zahustila a krevety prohřály.
Shrnutí
Není nic lepšího, než zkusit exotickou kuchyni plnou různých chutí a dokonce i minerálů. S kokosovým mlékem zjemníte všechny jídla a zároveň dodáte jídlu to pravé ořechová. Taková Zeleninová kari polévka je úplný ideál pro milovníky polévek.