ReceptyVýživa a doplňky

Máte rádi omáčky na 100 způsobů, ale držíte dietu? Zvolte jako přílohu fitness knedlík

Máte rádi omáčky na 100 způsobů, ale držíte dietu? Zvolte jako přílohu fitness knedlík

Dietní strava a chuť k dobrému jídlu se zdají být neslučitelné. Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout nebo udržovat si zdravou váhu, se obává, že budou muset zcela opustit oblíbené, nejen české omáčky a přílohy. Naštěstí existuje způsob, jak si pochutnat na chutných omáčkách a zároveň dodržovat dietu. V tomto článku vám proto prozradíme recept na fitness knedlík, díky kterému si budete moci vychutnat omáčky bez pocitu viny.

Knedlíky a omáčky při dietě?

Dodržování diety neznamená nutně zřeknutí se chutného jídla. Pokud milujete omáčky na 100 způsobů, existuje mnoho zdravých a dietních variant, které můžete vyzkoušet. A jako bonus si k odlehčené omáčce můžete připravit fitness knedlík, který je skvělou zdravější alternativou k oblíbené příloze.

Oblíbené české omáčky 

Česká kuchyně je bohatá na různé omáčky, které jsou oblíbené a tradiční. Zde je několik příkladů českých omáček:

  • Svíčková omáčka: Klasická omáčka podávaná k tradičnímu českému jídlu nazývanému svíčková. Vyrábí se z masového vývaru, zeleniny, koření a smetany. Tato hustá a bohatá omáčka je neodmyslitelnou součástí tradičního nedělního obědu.
  • Rajská omáčka: Rajská omáčka je jednoduchá omáčka připravená z rajčat nebo pyré, cibule, cukru a koření. Tato sladká a mírně pikantní omáčka se často podává s knedlíky a masovými kuličkami.
  • Koprová omáčka: Koprová omáčka je svěží aromatická omáčka připravená z kopru, smetany, hladké mouky, másla a vývaru. Je oblíbená jako příloha k vařeným bramborám a vejci nebo k hovězímu masu.
Fitness knedlík
Fitness knedlík

Recept na fitness knedlík – zdravější alternativa oblíbené přílohy

Podrobný postup včetně seznamu ingrediencí vám přinášíme níže. Chuti se obávat nemusíte, fitness knedlík si v dietě určitě oblíbíte. Doporučujeme ale přílohy střídat a rozhodně nejíst knedlík každý den, byť je jeho receptura odlehčená.

Ingredience a postup

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 200 ml nízkotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

V míse smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé misce si poté rozšlehejte vejce a přidejte nízkotučné mléko. Směs důkladně promíchejte. Následně si vytvořte malý důlek ve středu suchých ingrediencí a postupně přidávejte směs s vejci a mlékem. Pomalu míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Těsto nechte odpočinout asi 15 minut.

Mezitím si v hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Z malých kousků těsta poté vytvarujte knedlíky a opatrně je vhoďte do vroucí vody. Vařte asi 10 až 12 minut, dokud se knedlíčky nevynoří na povrch. Samozřejmě záleží na tom, jak velké knedlíky uválíte, větší kusy se budou vařit déle. Jakmile je uvařeno, vyjměte knedlíky z vody a nechte je okapat, pokud nebudete konzumovat ihned, propíchejte je špejlí. Následně jsou fitness knedlíky připraveny k podávání, můžete je servírovat jako zdravější přílohu k vašim oblíbeným omáčkám.

Příprava knedlíku
Příprava knedlíku