Recepty

Luxusní nedělní dezert pro 21.5., okouzlete návštěvy!

Luxusní nedělní dezert pro 21.5., okouzlete návštěvy!

Máte pozvanou návštěvu a přemýšlíte nad tím, jakým dezertem ji překvapíte? A co třeba panna cotta? Můžete si ji připravit i den předem. Budete mít záruku, že se dezert povede a vy nebudete muset připravit nic jiného a na poslední chvíli.

Proč právě panna cotta?

Jedná se o velmi oblíbený dezert, jehož domovinou je slunná Itálie. Pro jeho přípravu vám postačí pouze tři suroviny a dozdobení se fantazii meze nekladou. Základ dezertu představuje smetana (500 ml na 4 porce), cukrářská želatina a cukr. Pravé kouzlo spočívá v jejím vyklopení z mističky. Pokud si na něj netroufnete, vůbec nevadí, můžete ji podávat i nevyklopenou.

Postup přípravy

  1. Namočte si želatinu a nechte ji nabobtnat. Použít můžete sypanou nebo plátky. Použijete-li plátky, pokládejte je do misky s vodou postupně a snažte se je oddělit. Jinak se voda nedostane všude a bobtnání nebude správné.
  2. Vypláchněte misky studenou vodou. Obsah vám pak půjde snáze vyklopit.
  3. Smetanu vlijte do kastrůlku a přiveďte ji k varu. Přidejte cukr a nabobtnalou želatinu a vše dobře promíchejte. Nechte vylouhovat vanilku. Ta je pro panna cottu ideální příchutí. Další možností jsou třeba květy levandule nebo jiné jedlé květy, pomerančová kůra či koření. Experimentovat můžete i s čokoládou, kávou, ovocem nebo likéry.
  4. Vmíchání želatiny je dobré udělat postupně – do nabobtnalé želatiny nejprve nalijte trochu horké smetany a vyšlehejte metličkou. Teprve pak vlijte do připravené směsi.
  5. Vzniklou směs vlijte do misek a nechte alespoň 4 hodiny v lednici. Ideální je, můžete-li nechat do druhého dne. Vkládali-li jste něco na louhování, přelijte směs přes jemné sítko.
  6. Ztuhlou panna cottu vyklopte na talíř a zdobte, nebo nechte v misce a zdobte. Chcete-li být při vyklápění úspěšní, nejprve opatrně objeďte panna cottu v misce ostrým nožem a pak na malou chvilku ponořte misku do horké vody. Následně s ní zaklepejte a opatrně vyklopte na talířek.
  7. Pro ozdobení můžete použít cokoli co vás napadne – čerstvé ovoce, ovoce rozmačkané s cukrem, ovocné kompoty, ovocné, karamelové nebo čokoládové polevy nebo kombinaci ovoce a polevy.
  8. Tip pro přeliv – rozmixujte jahody s malinami, přidejte trochu šťávy z limetky a doslaďte medem. Polijte panna cottu.

Rozhodnete-li se panna cottu připravit a nabídnout ji návštěvě, určitě ji touto sladkou dobrotou potěšíte.