Recepty

Luxusní dort: Vhodný na každou oslavu

Luxusní dort: Vhodný na každou oslavu

Čeká vás oslava? Máme pro vás tip na skvělý dort! Recept je jednoduchý a přitom přinese luxusní výsledek. Jen si představte nadýchaný a vláčný korpus a jemný krém z mascarpone a čerstvého ovoce. Vyzkoušejte tento svěží “nahý dort”, který přiznává svou strukturu a nechává vám volnou ruku při zdobení. Jeho přípravu zvládnou i začátečníci.

Připravte si suroviny

Korpus:

  • 140 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 5 středních vajec
  • 180 g třtinového cukru
  • 1/2 dl oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1/2 dl vody
  • 3 lžíce kakaa (nemusíte pokud preferujete světlý korpus)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 1/2 kg mascarpone
  • 1 kelímek tučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 balíčky vanilkového cukru 

Na dozdobení:

  • čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky, rybíz,….
  • další prvky dle příležitosti – kakaové hobliny, ořechy, svíčky,…

Vytvořte těsto

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků zvlášť do misek. Žloutky vyšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a dejte jej odpočinout do ledničky. Do misky s rozšlehanými žloutky přidejte rozpuštěný tuk a vlažnou vodu. Prosejte mouku, smíchejte ji s práškem do pečiva a případně také kakaem. To vše postupně vmíchejte do směsi se žloutky. Míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hutné těsto. Kdyby se vám těsto zdálo až příliš hutné, můžete opatrně přidat trochu vody nebo tuku. Nakonec do těsta lehce vmíchejte sníh z bílků.

Dejte péct korpus

Zapněte elektrickou troubu na 180°C. Připravte si dortovou formu o průměru 22 – 26 centimetrů. Formu nijak nevymazávejte, jen její dno vyložte pečícím papírem. Kakaové těsto vlijte do předpřipravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Délka pečené záleží na typu trouby. Proto těsto průběžně kontroluje pomocí špejle. Jakmile zůstane po zapíchnutí do těsta suchá, korpus vyndejte. 

Připravte krém 

Zatímco se korpus peče a chladne, dejte se do přípravy krému. Do velké mísy vložte mascarpone a tvaroh. Přidejte vanilkový cukr a směs důkladně vyšlehejte. Do jiné mísy vlijte šlehačku a ušlehejte ji. Nakonec ke směsi přidejte šlehačku a promíchejte. Výsledný krém vložte asi na 30 minut do chladničky, aby ztuhnul.

Ozdobte dort podle příležitosti

Vychladlý korpus rozkrojte dlouhým ostrým nožem na  2 – 3 pláty (podle formy). Ty promažte rovnoměrně krémem a přiklopte. Krému by mělo být dost, aby vyšel i na potření vrchního dílu. Nahý dort ozdobte podle dané příležitosti a své fantazie ovocem, svíčkami,… Před krájením dort nechte ztuhnout v lednici.