Recepty

Co vařit celý týden od 22.5.? Tipy na chutné recepty

Co vařit celý týden od 22.5.? Tipy na chutné recepty

Pokud jste unavené z neustálého přemýšlení nad tím, co vařit každý den, máme pro vás skvělou zprávu. V dnešním článku vám přinášíme tipy na chutné recepty na celý týden, a to od 22.5. až do konce týdne. Připravte se na inspiraci, nové chuťové zážitky a snadnou organizaci ve vaší kuchyni. Zůstaňte s námi a objevte, jak můžete své jídelníčky obohatit a ušetřit čas při plánování.

Losos s bylinkami na másle

Na jednu porci si připravíme plátek asi 150 g lososa s kůží.

Marináda:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • citronová šťáva z poloviny citronu
  • bylinky dle chuti – kopr, tymián, rozmarýn petrželka nebo koriandr, ideálně čerstvé, mohou být i sušené

Postup:

Smícháme suroviny na marinádu, do které ponoříme plátek lososa a necháme alespoň půl hodiny uležet. Pekáček si vyložíme pečícím papírem a na něj položíme plátek lososa kůží na papír. Necháme péct v troubě na 180ºC, po dobu 15 minut. Podáváme s bagetou nebo bramborem.

Zapečený lilek s kuskusem a zeleninou

Omytý lilek rozkrojíme na poloviny, dužinu vydlabeme. Vnitřek potřeme lehce olivovým olejem, posolíme a opepříme.

Na pánvi, na másle, orestujeme na kousky nakrájenou a posolenou dužinu lilku, cibuli a další zeleninu dle chuti – rajčata, papriky, cukety. Připravíme si půl hrnku kuskusu dle návodu a vmícháme do zeleniny. Celou směs vložíme do vydlabaného lilku a dáme zapéci na 180ºC, na 15 minut. Před zapékáním můžeme posypat strouhaným sýrem. Po upečení posypeme čerstvě nasekanou petrželkou. Kuskus můžeme nahradit mletým masem.

Polévka z chřestu

Surovin pro její přípravu není potřeba mnoho. Oloupeme chřest a odkrojíme hlavičky, které povaříme asi 3 minuty ve slané vodě. Slijeme a necháme stranou. Chřest nakrájíme, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme 10 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Zalijeme smetanou a zahustíme máslovou jíškou. Na talíř naservírujeme polévku, dodáme hlavičky a na jemno nasekanou petrželku.

Houbové rizoto

Posmažíme houby – hříbky, hlívu nebo žampiony, na másle a cibulce. Dochutíme solí a drceným kmínem. Uvaříme rýži a vmícháme ji do houbové směsi. Dáváme- li přednost krémové variantě, přidáme trochu smetany. Posypeme nastrouhaným parmezánem.

Variace na zapečené brambory

Zapečené brambory jsou pokrm velmi variabilní. Dají se zapékat s různými náplněmi. Vrstvíme brambory a náplň. Mohou to být mleté maso, brokolice, kuřecí maso, slanina, fazolky, sušená rajčata. Fantazii se meze nekladou. Před zapečením je přelijeme rozluštěným máslem, smetanou nebo směsí smetany a hořčice. Záleží jen na tom, čemu dáváme přednost.