Recepty

Vynikající škvarková pomazánka: 3 nejlepší recepty

Vynikající škvarková pomazánka: 3 nejlepší recepty

Škvarkovka je tradiční česká pomazánka, která se, jak už název napovídá, vyrábí z vepřových škvarků. To jsou zbytky tuku, které vznikají při vaření masa. Pomazánka je velmi výživná a obsahuje velké množství bílkovin a tuků, díky čemuž je velmi vydatná a chutná.

Škvarková pomazánka s cibulí

Budete potřebovat:

  • 200 g škvarků
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 4 stroužky česneku

Postup přípravy:

Na pánvi zahřejte máslo, vložte najemno nakrájenou cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte škvarky a smažte je s cibulí, dokud nejsou křupavé. Ochuťte solí, mletým kmínem, mletou paprikou, česnekem a promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout na pokojovou teplotu.

Škvarková pomazánka s křenem

Budete potřebovat:

  • 200 g škvarků
  • 100 g tučného tvarohu
  • 2 lžičky nastrouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup přípravy:

Škvarky důkladně rozmixujte v mixéru nebo je najemno nastrouhejte. Přidejte tvaroh a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Přidejte nastrouhaný křen, sůl a pepř a znovu promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout v ledničce.

Klasická škvarková pomazánka s cibulí a kmínem

Budete potřebovat:

  • 200 g škvarků
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy:

Na pánvi zahřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte škvarky a smažte je s cibulí, dokud nejsou křupavé. Přidejte mletý kmín, sůl a pepř a promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.

Servírování

Škvarkovou pomazánku lze podávat na topinkách, s chlebem, krekry nebo sušenkami. Také se používá jako dip pro zeleninu nebo smažené kousky. Je to oblíbená pochoutka na různé společenské akce a oslavy, ale můžete si z ní udělat i skvělou svačinu.