Recepty

Rychlá hrnková bábovka, která vydrží vláčná i několik dní

Rychlá hrnková bábovka, která vydrží vláčná i několik dní

Mramorová bábovka je stálicí české kuchyně. Na stole našich babiček rozhodně nemohla chybět a pro mnoho z nás je srdcovou záležitostí už od dětství. Je jednoduchá, rychlá a s trochou lásky a péče a pár zdánlivě obyčejnými, avšak zázračnými ingrediencemi, si budete moci tento vláčný a chutný dezert vychutnávat i několik dní. Pokud z ní tedy po upečení vůbec něco zbude.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru (může být i cukr krystal, nebo třtinový cukr)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 velké jablko
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce holandského kakaa
  • hrubě mletý kokos

Postup:

  1. Před samotnou přípravou těsta si předehřejeme troubu na 170 °C, horní a spodní ohřev. Nachystáme si formu na bábovku, kterou vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Ten zaručí, že se bábovka k formě nepřilepí a po upečení půjde pěkně vyklepnout.
  2. V míse smícháme vejce, mléko, olej, šťávu z půlky citronu a citronovou kůru. Do této směsi postupně vmícháme všechny suché ingredience kromě kakaa, to budeme potřebovat později. Nejlépe si s těstem poradí metlička, nebo ruční mixér. Jakmile je těsto dokonale umíchané, přidáme do něj nastrouhané jablko, které ale předtím zbavíme přebytečné tekutiny vymačkáním šťávy podobně, jako při přípravě závinu. Pokud bychom šťávu nevymačkali, bylo by těsto příliš tekuté a nemuselo by se dobře propéct.
  3. Polovinu těsta odebereme do druhé mísy a přidáme do ní kakao. Tím může těsto nepatrně zhoustnout. Pokud je moc husté, stačí přidat trochu mléka.
  4. Těsto střídavě naléváme do formy, abychom docílili mramorového efektu. Vrstvíme tak, aby poslední vrstva byla ze světlého těsta. Pokud by byla poslední vrstva kakaová, bylo by těžké rozeznat, zda se bábovka v troubě nepřipaluje.
  5. Pečeme v předem předehřáté troubě na program horního a spodního pečení. Horkovzduch není v tomto případě dobrá volba. Pečeme na 170 °C 45-60 minut. V případě bábovky je to naprosto dostačující teplota. Je vysoká a při vyšší teplotě poměrně rychle popraská.
  6. Zda je již bábovka hotová můžeme zkontrolovat pomocí špejle, kterou zapíchneme do středu. Pokud je čistá a není na ní vlhké těsto, je čas bábovku vytáhnout.